Targoviste in imagini

luni, 13 februarie 2012

Teatrul Municipal Targoviste - Matriosca

Liviu Cheloiu şi Antonia Micu s-au adaptat cum nu se poate mai bine la o piesă pornită dintr-o cultură musulmană care foloseşte ca mesaj principal şi “temă de meditaţie”, un simbol din tradiţia rusă.
Povestea de dragoste dintre un Richard Gere al lumii scriitoriceşti şi amanta sa mai tânără, impulsivă şi geloasă pe măsura senzualităţii ei Elektr-ice, este pusă în scenă de Cătălin Chirilă cu abaterile necesare de la originalul conceput de către Tuncer Cucenoglu.
Am citit piesa originală a acestui mare dramaturg turc şi afirm că regizorul a adaptat ce şi cât a fost nevoie, astfel încât spectatorii să plece satisfăcuţi de umorul negru, satisfacţie cel puţin egală cu a personajelor care trăiesc idila.
Cartea cu autograful acestui “Hemingway” rămâne liantul relaţiei căreia frumoasa amantă îi găseşte partea negativă, aceea a infidelităţii iubitului ei scriitor, ajungând să fie geloasă pe alte amante (total nedrept!) şi deopotrivă pe fiica şi soţia acestuia.
Deh, femeia e îndrăgostită!
De-aici istericalele şi secvenţele de pseudo-wrestling care încântă ochiul spectatorului avid de acţiune.
Cu toate acestea cadoul primit de la ea, Matrioska, ţine să-i sugereze ca i s-a-nfundat - chiar el spunând cu un oftat adânc: “asta e ultima!”.
Păpuşile ruseşti cuprind piesa din debut până la final şi interpretările pot fi tot atâtea câte vrea fiecare dintre noi… Etape în viaţă, iubiri, esenţe, involuţii, dar întotdeauna maxim cinci.
Pe tot parcursul se simte umanul şi condiţia sa, balansând între măreţ şi mărunt.
Piesa de fapt este o matrioşkă.
Elemente de reţinut:
Trandafir, carte, autograf, telefoane, palme, săruturi, dureri de şale şi, ultima matrioşkă, iubirea dintre chipeşul scriitor şi mai tânăra lui amantă care dau happyend-ul în aplauzele noastre.
Notă:
Nu ştiu cât de bine a picat Liviu pe rol, dar nu este prima dată când îşi înşeală femeia iubită.
A fost văzut în zonă înşelându-şi nevasta, care, culmea, era tocmai graţioasa Antonia. Vă spun din surse sigure: în “Helter Skelter”!
Jurnal:
Ca să scriu despre Liviu (matrioşka lui poate fi multiplu de 5, de 5x5, dar nu 5), trebuie să renunţ o vreme la alte activităţi. Este un colos al teatrului şi nu numai, un mare actor, cu un c.v. profesional impresionant.
Antonia, deopotrivă, o mare actriţă (cine nu a auzit de Antonia Ionescu în teatru şi tv !?), dar despre ea aş putea scrie zeci de cărţi. Ştiţi de ce? Este o muză! 
@Cristi Iordache 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu