Targoviste in imagini

joi, 9 mai 2013

Grupul Media SINGUR anunta o noua aparitie editoriala

Stefan Doru Dancus, poet, publicist si promotor cultural, directorul editurii SINGUR, anunta o noua carte scoasa de sub tipar.
Este vorba despre volumul de proza scurta, BUZUNARUL TIMPULUI DE LA PIEPT, autor, Vali Nitu.
Omul de cultura Doru Dancus, ma salveaza literar-artistic, scutindu-ma de orice insemnare pe marginea volumului amintit, prefatand el insusi aceasta carte.



Prefață


                Pentru a putea intra în scrierile lui Vali Nițu trebuie prima dată să te pregătești de o aventură al cărei capăt nu-l poți nicicum identifica. A selecta bucăți din opera acestui autor și a vorbi despre ele este echivalent ori cu a trunchia efervescența sa creativă, ori cu a nu-l înțelege pe deplin în încercarea sa de a da o altfel de valoare lumii.
            Acest nou volum pe care ni-l propune este o cădere în propria memorie din care iese fulgurant și visător același Vali Nițu, neschimbat și la fel de trecător ca noi toți. Avem în față o carte care nu face altceva decât să ne-aducă aminte și nouă, tributarii orelor exacte, că suntem niște mesaje telefonice ale universului, dar care se pot aplica pe niște coordonate atât de divine în umanitatea lor primară încât ar trebui să ne dea lacrimile. Am putea desface această carte și am putea-o răstigni pe criterii critice îndeobște inviolabile; nu putem însă pune în ordine emoțiile, sentimentele și viața unui artist cu traiectoriile imprecise ale unor critici literare de circumstanță. Senzația că aparținem acestei cărți vine abia după citirea a douăzeci de pagini în care este foarte posibil ca potențialul cititor să se identifice cu autorul.
            Vali Nițu nu urmărește să aducă în atenția publică experiențele sale de viață ci dorește să ne refacă amintirile personale după un ”astăzi” care s-ar putea să nu mai fie mâine niciodată. Avem la îndemână toate comoditățile oferite de știința contemporană, avem internet, avem avioane și mașini; toate aceste noi cuceriri tehnice nu fac altceva din noi decât sclavii unui apartament luxos, a unor vieți de lux. Vali Nițu nu se teme să scoată în fața lumii viața pură care este mult – cu mult mai impetuoasă decât cea de azi. Ne face să ne punem veșnica-ntrebare: „Cine suntem? De unde venim?”
            De unde să venim decât din această iubire universală, „celestă” cum spune el în altă carte? Poate că unele sunete ale minților noastre rezonează cu lungimea de undă a acestui autor ce nu cunoaște limitele prieteniei și iubirii și care scrie pentru că nu poate exista altfel. ”Rescriu ce mi-a fost scris” – cum el însuși mărturisește.
            Frecventăm la grămadă, în turmă, o lume într-un colaps moral inevitabil. Vali Nițu este un om care, fără inhibiții, vine și ne spune ceea ce a fost el de fapt pe această planetă. N-ar trebui să-l privim cu suspiciune ci cu o largă deschidere a ochilor, o privire ce ne-ar putea salva de trapele închise ale cunoașterii de sine; adică sfada noastră cu fantomele nocturne, cu insomniile și cu visele noastre, s-ar putea transforma într-un fel de elegantă înțelegere a imensităților din mințile noastre.
            N-am putea să ne-ntoarcem la cele mai adânci unghere ale sufletelor noastre fără a rămâne verticali în fața a ceea ce-am trăit, înainte de lecția pe care acest autor o dă lumii. Trebuie să rămânem verticali în fața a tot ceea ce are lumea de oferit, de la religie până la știință. Dacă într-adevăr vom reuși în acest demers care, deși pare pueril, este unul emblematic pentru omenire ca specie, vom fi câștigați și datorită scriitorilor ca Vali Nițu, care pune măreția trăirilor omenești mai presus de trufia orgoliului. Să ne bucurăm, așadar, de acest nou pas editorial al autorului și să rupem măcar o oră din alergătura cotidiană pentru a citi noua sa carte. Vom fi mai bogați cu o oră!

Ștefan Doru Dăncuș 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu