Targoviste in imagini

duminică, 26 februarie 2012

FLORIN PIERSIC JR ȘI PETRE FUMURU LA TEATRUL TÂRGOVIȘTE

 „1 martie - Teatrul Municipal Târgovişte  - Pentru cei care nu au văzut piesa, vă recomand să mergeţi ....merită!
Eu am văzut piesa în Bucureşti, am râs cum n-am mai râs de mult... aşa că vă recomand cu drag o porţie de Zaruri si Cărţi!”
@ Emma Zeicescu

 


Primăvara se deschide la o viaţă nouă şi teatrul târgoviştean a ales un eveniment pe măsură: un spectacol jucat în ţară şi în lume cu un succes deosebit, având ca protagonişti pe Florin Piersic Jr. şi Petre Fumuru.

Dacă anul trecut în Pavillon de l’Entrepôt din Montreal a ridicat spectatorii sălii în picioare, cu siguranţă este un privilegiu să avem aceeaşi echipă alături de noi pe scena eternei Cetăţi de Scaun.
Aşadar, Teatrul Metropolis prezintă piesa  „Zaruri şi cărţi” de Sam Henry Kass (scenarist şi regizor la Hollywood) în traducerea şi regia lui Florin Piersic Jr.

Ne vedem la ora 19, în foaier! Vă aştept!

@ Cristi Iordache






joi, 23 februarie 2012

„Dumnezeu nu joacă zaruri” - marea şi dubla


„Dumnezeu nu joacă zaruri” - marea şi dubla


De câte ori vreau să-mi fac ordine în gânduri merg într-unul dintre parcurile oraşului şi încerc un exerciţiu meditativ. De astă dată am ales o bancă pe care mă aşez comod pentru relaxare. Nu am noroc, întrucât lângă mine se vorbeşte şi se bea, dar mi-e atât de lene încât nu mă mişc nici mort.

 „Îl știi măh pe Gheorghe Ana? Unu-unu , poartă-n casă!”
„Da bre, îl știu, e om de ispravă. Scoate punga aia de sub masă. Linie!”
„Cică el cu Victor Sanda şi cu Florin Popescu s-au întâlnit să pună la cale nește șmecherii. Da’ eu cred că le era doar foame, bre… Ce noi nu mâncăm? Dacă tu mi-ai luat linia, eu nu-ți mai dau o gură de țuică? E logic, măh?  Pune-i dopu’ să nu se verse!”
„Trei-doi, fugi că te fac marț! Oameni ca lumea toți, zău! Şi ei şi Leo Badea, ce zici nea Titi?”

În timp ce mă bucur de căldura pe sfârşite şi apusul iminent al soarelui, zdrăngănitul zarurilor de-alături şi gălăgia de gaşcă mă fac să remarc o trezire la viaţă, să văd o lume pestriţă şi să o analizez în toată goliciunea ei, care în cele din urmă este una pură şi frumoasă, aşa cum a lăsat-o Dumnezeu. Mi-aprind o ţigară şi din când în când mai agăţ câte-o captură foto.

„Era unul pe la Zotic pân partid (ăsta cu țuica), producătoru măh, nu partidu … Florin Ristache, care cică vrea să candideze la primăria orașului. O da și el ceva la alegeri, că zic și eu… are fabrică, deci are marfă!”
„Neşte domni toţi, oameni de valoare bă, eu îi respect că este deştepţi. Nu bă, ăla s-a pierdut pe traseu, îţi spui io! Poate Cătălin Olteanu!”
”Vezi că vine Gelu. Îi zici că jucăm trei din cinci. Să-l trimiți mata să mai ia una pe caiet că ne dă ăștia mai târziu ceva marafeți dacă tot stăm în frig. Cinci cu doi, şapte, pică pe tine, na!”
„Mie are să-mi dea pe trei zile plus banii pe un fluier.  Auzi, frate, s-a schimbat ceva? Tot aia strigăm, nu?”
„Hai las-o dreacu de politică. Joc cu albu’. Dau cu zaru’. Marea și dubla. A propos, îl sti pe Albu, … ăsta n-a mâncat ciorbă… La primarie vine Gabriel Grozavu! Acu’ avem sigur pe Grozavu. Scoate punga aia să mai luăm un gât. Ce om liniştit, Grozavu!”
”Da, liniştit… prea liniştit…Partidă! Intră Gelule! Ai luat mă? I-ai spus că plătește ăl bătrân, da? Așa! Stai frate că fac poartă-n stânga. Hai s-o dăm repede că mergem la treabă! E șase. Bă, ce s-a mărit ziua! Ai luat pancarta? Patru-unu. Dă-i!”
„Nea Titi, din toți ăștia pe cine votezi, bre? Dă-i Mitică! Și hai să scoatem aeru din ea că o tăiem acuș pe platou!”
„Bă, noi ne facem datoria, că de-aia suntem aici, da’ la vot frate, am și io neamuri, am copii, ăștia cică nu-l bate nimeni pe Boriga.”
„Păi n-am nicio nevoie bă Gelule, da' asa e! Ca la table. Şase-şase. Pfff, marţ tehnic! Mai e un rând de fiecare. Na, Mitică!”

Nu este chip de meditaţie, însă câştig fără să vreau din comentariile caragialeşti ale grupului de lângă mine. Oamenii aştia chiar trăiesc dezinteresaţi, aş fi putut constata, dacă în final, chiar şi sub aburii lui Bachus, nu m-ar fi făcut să-nţeleg că sporovăiala şi diversiunea pentru un ban în plus, amândouă fac parte dintr-un joc, la fel ca cel de table, iar dincolo de toate acestea, servesc interesul familiei lor şi implicit, al comunităţii. Un joc. Atât.

„Cine are una nu are niciuna, cine are trei abia are una! Ha-ha! Ai furat-o, bă!”
„Gelule, tu „Jos Guvernu”, Mitică, tu „Libertate”. Hooo, mai lasă-mi şi mie! Aşa, să-mi încălzesc corzili vocale. Mda! Nea Titi, mata te adaptezi din mers. Ca la table! Să ai variante de rezervă, că nu şti cine plăteşte şi ne prinde pe picior greşit!”

Se aud din ce în ce mai încet, semn că se îndepărtează. Aş vrea să scriu despre asta. Poate chiar o voi face. Natura mea, cu parc şi turle, politică şi zaruri… Colţul meu din această seară are un corespondent universal. Îmi dau seama că asta-i lumea în care trăiesc şi pe care o accept. Suntem un întreg. Şi totuşi, Einstein spunea că „Dumnezeu nu joacă zaruri”. Adevărat! Nimic nu este întâmplător. Oamenii sunt jucători până când ajung să nu poată recupera niciodată pierderea. Este elementar şi face parte din condiţia umană. Cu sau fără zaruri!

„Bă, nu arunca punga! Bem şi noi o ţuică după program, ca tot omu’!



@Cristi Iordache


Primarul Gabriel Boriga premiaza voluntarii (Municipiul Targoviste – evolutio sine qua non)




                                              Primarul Gabriel Boriga premiaza voluntarii
(Municipiul Targoviste – evolutio sine qua non)


„Nu de puţine ori cei tineri vor să fie exemple pentru cei mai în vârstă. După cum ştiţi există o vorbă: „cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, ceea ce este foarte adevărat, dar mai există şi o altă realitate pe care trebuie s-o recunoaştem; tinerii sunt întotdeauna dispuşi să facă lucruri pe care cei mai în vârstă nu mai vor sau nu mai pot să le facă şi aceşti tineri au dat dovadă că răspund pozitiv fără să ceară absolut nimic în schimb.” (Gabriel Boriga)


După trei săptămâni de înfruntat gerul, voluntarii târgovişteni au fost premiaţi de către primarul Gabriel Boriga. Tinerii au sprijinit cetăţenii oraşului, oferindu-le acestora ceai cald timp de zece ore pe zi, la cele opt corturi amplasate strategic în diverse zone din localitate.
Festivitatea a avut loc în Sala Florentină a Primăriei Municipiului Târgovişte.
Consiliul Judeţean, Crucea Roşie, Direcţia de Asistenţa Socială şi Primăria Municipiului Târgovişte, au avut reprezentanţi la acest eveniment, fiind organisme implicate direct în coordonarea voluntarilor şi asigurarea bazei logistice.

Primarul Gabriel Boriga declara în cadrul manifestării de ieri:
„(…)Aceşti tineri, timp de trei săptămâni au stat în ger de până la minus 20 de grade pentru a oferi ceai cald celor care aveau nevoie de acesta. Au demonstrat că a fi voluntar înseamnă a salva un seamăn! (…)Ţări precum Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, au peste 25 % acţiuni de voluntariat. Nici nu ştiţi câtă energie au aceşti tineri şi cu câtă plăcere şi convingere realizează aceste acţiuni. Sunt un exemplu de urmat pentru cei care deşi în putere, nu fac nici măcar pe jumătate din câte au reuşit ei. Pentru asta îi felicit şi ofer fiecăruia câte o diplomă ca recunoaştere a efortului şi tuturor greutăţilor pe care le-au înfruntat în această perioadă. (…)
Nu de puţine ori cei tineri vor să fie exemple pentru cei mai în vârstă. După cum ştiţi există o vorbă: „cine n-are bătrâni să-şi cumpere”, ceea ce este foarte adevărat, dar mai există şi o altă realitate pe care trebuie s-o recunoaştem; tinerii sunt întotdeauna dispuşi să facă lucruri pe care cei mai în vârstă nu mai vor sau nu mai pot să le facă şi aceşti tineri au dat dovadă că răspund pozitiv fără să ceară absolut nimic în schimb. Asta înseamnă voluntariatul şi eu vă asigur că acesta poate ajuta o societate mai mult decât toţi banii din lume. ” 





De vorbă cu Laura Neacşu, unul dintre voluntari:
(…)
C.I. Există un motiv temeinic pentru care ai ales să te implici necondiţionat în această acţiune?
L.N. Pentru mine este o experienţă, o oportunitate şi mă atrage să ajut oamenii. Este vorba despre puterea de dinăuntru, aceea de a simţi că vrei să oferi, să-i ajuţi pe cei care au nevoie, nu trebuie să vrei ceva în schimb.
C.I. Dar am văzut tineri puternici, îi întâlnesc pe stradă şi sunt „strong, super, profi”, la fel de puternici şi totuşi dezinteresaţi faţă de comunitate.
L.N.  Puterea lor este una superficială, aparentă, pe când ceea ce vine din suflet este total şi nu oricine este capabil să conştientizeze şi să vrea să ajute, să se implice fără a cere.
C.I. Nu ti se pare că ceea ce faceţi este ca o întoarcere la valorile primare, esentiale?
L.R. Da, adevărat, celor ca mine cred că li se pare că ceva nu este în regulă cu societatea de azi şi atunci încearcă să schimbe ceva în bine, judecând cu sufletul, ca şi cum ar fi simţit că a pierdut ceva şi este nevoie să-l găsească, să-l aducă înapoi(…)




Am asistat la un exerciţiu de solidaritate, de acceptare, la o ecuatie din matematica elementara, cu tranzitivitatea dintre generatii si aportul social,  avand ca rezultat egalitatea dintre toate segmentele spre beneficiul comunitatii. Primar si conducatori de institutii, tineri voluntari si, de asemenea, o intreaga societate beneficiara a acestui flux circular, deloc greu, in care toata lumea primeste fara sa ceara.
Forta acestui exemplu al actelor de pionierat umanitar este calea spre evolutia sanatoasa si prosperitatea societatii civile.



@Cristi Iordache


vineri, 17 februarie 2012

Estetica (d)efectului puterii

Estetica (d)efectului puterii
În toate momentele dificile, de-a lungul timpului, oamenii au dovedit că pot şi cunosc exerciţiul solidarităţii.
Puterea nu există ca o forţă negativă a sinelui, la fel cum nu există “răul”. Dacă am fi fost judecaţi după faptele noastre şi “răul” ar fi trebuit stârpit, atunci Creatorul ar fi pierdut lumea pentru totdeauna, imediat după decadenţa cainiană.
Dizarmonia ca vibraţie cotidiană este activă tocmai datorită unicităţii indivizilor. Ea atrage catastrofe şi calamităţi naturale, nu pentru a distruge, ci pentru o forma o punte de legătură între energiile împinse către poli opuşi. Cum “răul” se manifestă doar în plan fizic, acesta nu este posesor de forţă, deci în mod logic nu poate intra în conflict polivalent cu binele, care semnifică adevărul şi creaţia însăşi - el este omul ca fiinţă complexă, psiho-somatic şi spiritual.
Maria Tacino spune în “Amprenta Divină” : “binele nu este cel care învinge răul, ci Acela care îl vindecă, precum Adevărul luminează eroarea, nu o distruge. Nu există o luptă între bine şi rău, ci doar una internă a răului”.
Prin simplificare, puterea nu trebuie să vină dintr-o eroare şi să te consume ca pe un leş!
Puterea este mâna divină de mână cu tine!
De aceea în vremurile de cumpănă ale istoriei, s-a creat legătura dintre vibraţiile rătăcite, prin rezonanţa la unison a binelui, căci acesta din urmă şi totodată cel dintâi, deţine puterea vindecării.
Puterea este sinonimă cu graţia şi sensibilitatea, cu altruismul şi iubirea!
Puterea înseamnă libertate, continuitate şi armonie, toate acestea fiind însuşiri ale binelui într-un flux perpetuu care încarcă omul cu putere. Cine nu dă, nu primeşte!
Efectul alteritar, bine-rău, este un non-sens.
Până când indivizii devin conştienţi de acest adevăr creaţionist, au parte de “cutremure” sociale, inter-relaţionare şi deopotrivă, atenţionări divine, pentru ca în cele din urmă solidarizarea să-i întoarcă la “Întregul Universal”.
Estetica puterii constă în adevăr, lumină şi dragoste. Fără ele puterea este un stârv sau un nimic.
Despre estetica nimicului se poate vorbi la nesfârşit, însă deja ne vom afla într-o altă dimensiune spirituală.
Nu există decât o lege căreia să ne supunem, nu există putere în luptă cu puterea, nu există rău!
Maria Tacino încheie “Legea Iubirii” cu un citat din Evanghelia după Matei, cap.22:
“36. Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?”
  37. Iisus i-a răspuns: “Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.”
  38. “Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă.
  39. Iar a doua, asemenea ei, este: “Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”
  40. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi toţi Prorocii.”
@Cristi Iordache

Teatrul targovistean - spectacolele saptamanii 13-19.02.2012

Teatrul targovistean - spectacolele saptamanii 13-19.02.2012

Teatrul Municipal Targoviste

Targoviste
13 februarie 2012
Evenimentele săptămânii la Teatrul Municipal Târgovişte
În speranţa că nămeţii de afară nu vă sperie foarte tare şi dorinţa de spectacol îi va birui, Teatrul municipal şi actorii săi vă aşteaptă şi în această săptămână la reprezentaţii.
La Sala Tony Bulandra, miercuri 15 şi vineri 17 februarie, de la ora 19.00, vă invităm la cea mai recentă premieră teatrală târgovişteană: 
BUNJEE JUMPING de Jaan Tatte
Regia: Florin Gabriel Ionescu
Cu: Sebastian Balasoiu, Mircea Silaghi, Diana Buluga si Cristian Olaru
Comedia lui Jaan Tätte,  amestecă cu măiestrie umorul negru cu o poveste plină de mister,  rezultând un grotesc încărcat cu surprize amuzante si întorsături palpitante.
Ce-aţi face daca cineva v-ar oferi un miliard de dolari pentru partenerul dumneavoastră?
La Sala Studio, sâmbătă, 18 februarie, de la ora 19.00, vă aşteptăm cu:
MATRIOŞCA de Tuncer Cucenoglu
Regia Cătălin Chirilă
Cu: Antonia Ionescu Micu, Liviu Cheloiu 
 
„Matrioşca” este o comedie contemporană în două personaje, o poveste de dragoste incitantă ce are ca subiect gelozia amantei. Tuncer Cucenoglu este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi turci, textele sale fiind transformate in spectacole de peste 30 de companii europene de teatru. Cei doi actori care intruchipează perechea adulteră sunt Antonia Ionescu Micu şi Liviu Cheloiu. Pentru coloana sonora a spectacolului, regizorul a ales piesa “Cântec de dragoste” a trupei  Zob.
Duminică, 19 februarie, la ora 19.00, la Sala Tony Bulandra va avea loc reprezentaţia
UNCHIUL VANEA de A. P. Cehov
Regia: Sorin Militaru
Cu: Bogdan  Farcaş, Cătălin  Babliuc, Antonia Ionescu Micu / Cosmina  Lirca, Corneliu Jipa, Ana Maria Oglindă / Dana Stîngă, Sorin Şaguna, Maria Nicola şi Ilie Ghergu. 
În această dramă melancolică rusească, „personajele îşi „îmbracă” viaţa pe dos. Iar atunci când încep să bage de seamă eroarea, nu fac nimic ca s-o-ndrepte. Se strâng la un loc pe câte o moşioară idilică ori în salonaşul vreunui conac de provincie unde beau ceai sau/şi vodcă şi încep să-şi plângă de milă.
Din oferta noastră nu lipsesc spectacolele pentru copii:
Joi, 16 februarie, ora 10.00 – Sala Tony Bulandra
ÎNTÂMPLĂRILE CELOR 3 PURCELUŞI
Direcţia de scena şi scenariul : Gheorghe Balint
Sâmbătă, 18 februarie, ora 11.00 – Sala Mihai Popescu
MOTANUL INCALTAT de Charles Perrault
Regia: Alin Antemir
Sperăm că v-am convins că la teatru este mai frumos decât acasă şi vă aşteptăm cu drag!
Preţul unui bilet întreg este de 10 lei. Pentru elevi, studenţi şi pensionari, preţul biletelor este de 5 lei.
(Comunicat primit de la Teatrul Municipal Targoviste)

marți, 14 februarie 2012

(D)EFECTUL VIORII CA PLÂNS AL PUTERII

(D)EFECTUL VIORII CA PLÂNS AL PUTERII

Puterea coexistă cu graţia, sensibilitatea şi eleganţa, cu altruismul şi iubirea!
O acvilă plana în ritmul puiului şi desena lacrimi pe înălţimi. Aripile ei se mişcau după plânsul viorii.

Puterea te poate pierde pe poteci neştiute şi la final te întrebi: "cine-ai fost?"... "chiar ai fost?"
Privesc oamenii care mănâncă pe săturate din ei şi din lume, uitând că la capăt îi aşteaptă o moarte care ajunge întotdeauna la ora exactă.

Graţia. sensibilitatea şi frumuseţea, uneori, nu găsesc în ele puterea cu rang de biruinţă.
În dimineaţa asta geroasă am văzut pe geamul ferestrei flori de gheaţă zgâriate. Afară, la pervaz, cu ciocul înfipt în piept o vrabie se oprise din zbor.
Era puternică.
Era tare.
Era moartă.
Îmi scrisese, rătăcită în noapte, pe florile mele de gheaţă, biletul de iubire şi-un adio precum plânsul viorii.

Puterea nu trebuie să vină din eter şi să te consume ca pe un leş!
Puterea este mâna divină de mână cu tine!
Puterea s-o-mbraci pe sub piele ca pe o haină pentru vremuri grele, iar pe deasupra să porţi adevărul, lumina şi dragostea.

Doar aşa viaţa ta nu se măsoară în unităţi de timp, ci merge într-un "mereu acum", care poate împinge marginile lui "azi" atât de departe şi lin, precum plânsul viorii.
Nu mai există un capăt c-o moarte ireproşabilă...

Putem vorbi despre o nemurire atipică.
Vorbim?
Râd.

@Cristi Iordache

luni, 13 februarie 2012

Teatrul Municipal Targoviste - Matriosca

Liviu Cheloiu şi Antonia Micu s-au adaptat cum nu se poate mai bine la o piesă pornită dintr-o cultură musulmană care foloseşte ca mesaj principal şi “temă de meditaţie”, un simbol din tradiţia rusă.
Povestea de dragoste dintre un Richard Gere al lumii scriitoriceşti şi amanta sa mai tânără, impulsivă şi geloasă pe măsura senzualităţii ei Elektr-ice, este pusă în scenă de Cătălin Chirilă cu abaterile necesare de la originalul conceput de către Tuncer Cucenoglu.
Am citit piesa originală a acestui mare dramaturg turc şi afirm că regizorul a adaptat ce şi cât a fost nevoie, astfel încât spectatorii să plece satisfăcuţi de umorul negru, satisfacţie cel puţin egală cu a personajelor care trăiesc idila.
Cartea cu autograful acestui “Hemingway” rămâne liantul relaţiei căreia frumoasa amantă îi găseşte partea negativă, aceea a infidelităţii iubitului ei scriitor, ajungând să fie geloasă pe alte amante (total nedrept!) şi deopotrivă pe fiica şi soţia acestuia.
Deh, femeia e îndrăgostită!
De-aici istericalele şi secvenţele de pseudo-wrestling care încântă ochiul spectatorului avid de acţiune.
Cu toate acestea cadoul primit de la ea, Matrioska, ţine să-i sugereze ca i s-a-nfundat - chiar el spunând cu un oftat adânc: “asta e ultima!”.
Păpuşile ruseşti cuprind piesa din debut până la final şi interpretările pot fi tot atâtea câte vrea fiecare dintre noi… Etape în viaţă, iubiri, esenţe, involuţii, dar întotdeauna maxim cinci.
Pe tot parcursul se simte umanul şi condiţia sa, balansând între măreţ şi mărunt.
Piesa de fapt este o matrioşkă.
Elemente de reţinut:
Trandafir, carte, autograf, telefoane, palme, săruturi, dureri de şale şi, ultima matrioşkă, iubirea dintre chipeşul scriitor şi mai tânăra lui amantă care dau happyend-ul în aplauzele noastre.
Notă:
Nu ştiu cât de bine a picat Liviu pe rol, dar nu este prima dată când îşi înşeală femeia iubită.
A fost văzut în zonă înşelându-şi nevasta, care, culmea, era tocmai graţioasa Antonia. Vă spun din surse sigure: în “Helter Skelter”!
Jurnal:
Ca să scriu despre Liviu (matrioşka lui poate fi multiplu de 5, de 5x5, dar nu 5), trebuie să renunţ o vreme la alte activităţi. Este un colos al teatrului şi nu numai, un mare actor, cu un c.v. profesional impresionant.
Antonia, deopotrivă, o mare actriţă (cine nu a auzit de Antonia Ionescu în teatru şi tv !?), dar despre ea aş putea scrie zeci de cărţi. Ştiţi de ce? Este o muză! 
@Cristi Iordache 

sâmbătă, 11 februarie 2012

TÂRGOVIŞTE - ACŢIUNE UMANITARĂ

Grupul de voluntari "Targoviste-Renasterea Cetatii", cu sprijinul municipalităţii şi îndeosebi a Primarului Gabriel Boriga, va demara, începând cu data de 12.02.2012, orele 10, acţiunea umanitară de strângere de donaţii (alimente neperisabile, paturi, haine etc) pentru persoanele defavorizate din comunitatea târgovişteană şi nu numai, într-unul din corturile amenajate în zona centrală a oraşului.
 

Recomandare: membrii grupului sunt rugați să participe atât cu prezenţa la activitate, cât şi cu propagarea mesajului mai departe și, de asemenea, cu orice donație.
 

Nici noi nu vom fi scutiţi de furia naturii. 
Deja mulţi cetăţeni se confruntă cu probleme datorate temperaturii scăzute, fapt pentru care Primarul Gabriel Boriga menţine deschis telVerde (0 800 800 361) venind în întâmpinarea tuturor persoanelor cu diverse probleme. Până marţi se anunţă şi în judeţul nostru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare. 

 VEDEM O PARTE A SOCIETĂŢII NOASTRE CARE DEMOLEAZĂ, STRIGĂ SI CERE, DAR CARE, PUSĂ ÎN FAŢA POSIBILITĂŢII DE A CONSTRUI RĂMÂNE PARALIZATĂ, FĂRĂ SĂ FACĂ CEVA PENTRU EA ÎNSĂŞI. FĂRĂ SOLUŢII ŞI FĂRĂ ACŢIUNI!

GRUPUL NOSTRU TREBUIE SĂ-I ACCEPTE PE TOŢI, IAR PRIN PUTEREA EXEMPLULUI, SĂ STRIGĂM ADUNAREA ŞI SĂ CONTINUĂM CEEA CE DEJA ESTE CONSTRUIT.  

ACOLO UNDE TEMELIA ESTE PUTERNICĂ AVEM DOAR DE ÎNĂLŢAT ATÂT CÂT PUTEM.

ESTE TIMPUL SĂ FACEM CEVA PENTRU NOI ŞI SEMENII NOŞTRI, FĂRĂ A CERE!



@Cristi Iordache

miercuri, 8 februarie 2012

“Acţiune!” la Teatrul Municipal Târgovişte

Am scris în ultimii ani despre tot ce s-a jucat pe scena Teatrului Municipal Târgovişte, despre actori şi dramaturgi, despre tabloul complet al acestei lumi artistice. Multe materiale au apărut în mass-media, însă şi mai multe sunt arhivate pentru un viitor volum publicistic. Nu am intrat niciodată în libertatea acestor fiinţe minunate de teamă că nu le merit strălucirea. Nobleţea şi, deopotrivă, fragilitatea din care sunt plămădite, m-au făcut să stau deoparte, să le privesc din colţul meu şi să le arăt preţuirea aşa cum ştiu mai bine … scriind.
Ieri am aflat că unul dintre oamenii teatrului târgoviştean, a ales un alt drum, o cale pe care, cu siguranţă, îşi va lăsa urmele, aşa cum a făcut-o aici la Teatrul Dramatic. Dan Ţopa rămâne în memoria mea ca suflare de viaţă din acest întreg, oriunde s-ar afla. Realizările “domnului director” (după cum îmi plăcea să-i spun), vor dăinui, iar timpul va fi cel care va evidenţia tot ce a oferit comunităţii noastre prin proiectele sale artistice. Îmi amintesc vorbele actorului Angel Spenle, cel care a mărturisit la finalul piesei “Buzunarele pline cu pâine”: “ţin să-i mulţumesc în special lui Dan Ţopa, directorul acestui teatru, căci a fost o muncă extrem de grea şi fără determinarea sa, nu realizam această reprezentaţie”.
Dar lumea se mişcă, locurile se schimbă, iar noi înmagazinăm amintirile după ce rostim cuvinte de rămas bun. Un ciclu inevitabil al condiţiei umane, în care ne-nvârtim cu toţii şi mereu o luăm de la capăt cu speranţă şi încredere, spunând “bun venit”.
Directorul Teatrului Municipal Târgovişte este, tot de ieri, Bertha Emanuela Colea.
Am avut privilegiul s-o cunosc pe distinsa doamnă şi pot să afirm umil, că ştie să construiască mai bine decât mulţi alţii. Un om energic, devotat, responsabil şi, toate acestea la superlativ, mergând până acolo unde se exclude pe sine însăşi din ecuaţie, punând pe primul plan interesul celor pe care-i serveşte.
Teatrul.
Se spune că la-nceput a fost Cuvântul!
În teatru nu se poate extrapola sintagma biblică. Actorul reuşeşte să-şi interpreteze rolul, pe un metru pătrat, fără microfoane, costume colorate şi jocuri de lumini. Opera lui este el însuşi, dăruind spectatorilor gestica, glasul, privirea şi grimasele sale. Fără el nu ar fi existat în dicţionar cuvântul “teatru”. Aşadar, la-nceput a fost actorul!
Însă, cum lumea este într-o continuă evoluţie, el, actorul, şi-a adus alături de-a lungul timpului, o scenă, un dramaturg, un regizor şi pe toţi cei care acum formează o adevărată instituţie cultural-artistică. Aplauzele nu sunt agreate în cotidian Sentimentele de îngăduinţă şi preţuire trebuie să ne domine atât pe noi, cei din exterior, cât mai ales pe ei înşişi - familia din spatele scenei!
Sunt convins că noul director, va deschide uşa teatrului târgoviştean pentru a păstra unitatea şi, de asemenea, pentru a realiza împreună proiecte ambiţioase.
Vă voi dezvălui (fiindcă tot vorbeam despre “cuvinte”) un secret: cuvântul care o caracterizează pe Bertha Emanuela Colea este “ACŢIUNE!”.
Curată coincidenţă!

CRISTI IORDACHE

RĂSTIGNIT ÎNTRE CRUCI - VASILE LUPAŞC

În umbra nedreptăţii atâta vreme, întemniţate undeva în adânc, adevărul si lumina neamului românesc sunt pe cale să fie eliberate şi ridicate la rangul ce l-au avut dintotdeauna.
Vasile Lupaşc nu va marturisi cât şi de când luptă pentru asta, fiindcă el însuşi este un adevărat român!

Ne lasă cărţile sale să vorbească!

RĂSTIGNIT ÎNTRE CRUCI


vineri, 3 februarie 2012



Maximimaginabil si/sau uniculexistent

Despre o carte impresionanta care va linisti inimi si va schimba destine

Despre o carte impresionanta care va linisti inimi si va schimba destine

AMPRENTA DIVINA - MARIA TACINO




O carte impresionanta care vine cu solutii la haosul actual, individual si colectiv, care poate aduce liniste inimilor si poate transforma pozitiv viitorul celor greu incercati.
Descoperiri tulburatoare intr-un volum care nu doreste aprecieri de specialitate, ci doar sa lumineze ochii si sufletele cititorilor.


Am fost marcat de marturisirea unei persoane care spunea: "
daca as avea posibilitatea financiara, as oferi aceasta carte si, pe deasupra, contravaloarea ei in bani, numai sa ajunga in casele oamenilor".

Un mesaj care nu se citeste si nu se striga:
SE TRAIESTE!


Libertatea de a fi zei
(Cuvant de apropiere - AMPRENTA DIVINĂ)


În timp ce tastez greşit un articol, somnoros şi cu ochii întredeschişi, soţia îmi spune că dispunerea în triunghi a nu ştiu căror planete, pe dominaţia lui Venus şi cu Luna în creştere... N-o ascult!
Întotdeauna mă trezesc greu. Este de preferat să vorbeşti cu mine după ce beau cel puţin o cafea. Sunt preocupat să-mi selectez ca un ceasornicar, tastele, iar ea continuă, chiar dacă ştie bine că nu mă interesează astrologia: “... asta înseamnă că vei întâlni ceva sau pe cineva care îţi va schimba cursul vieţii”.

Născut ortodox, dar nu un practicant demn de cuvântul duhovnicesc, un cercetător al ideilor religioase, fără a dezvolta un ataşament faţă de religie, îmi rămâne fărâma de credinţă pe care o cunosc foarte puţin, eu, ceva mai mult, cei din preajma mea (cu minţile şi inimile înnobilate), iar peste noi toţi, Dumnezeu!
A doua zi urma să am o întâlnire la care se punea în discuţie termeni şi condiţii privind lucrarea de faţă. Era debutul preluării proiectului „Amprenta Divină”.
Într-adevăr cineva a venit de departe, mi-a aşezat pe masă un top de documente bine organizate, iar faptul că am detectat ordinea tematică, mesajul scriiturii şi o anumită energie tonifiantă, acestea laolaltă şi probabil încă ceva (necunoscut) pe atât, m-au făcut să accept. Perioada imediat următoare a fost una în care am descoperit multe afinităţi ideologice între scrierile, teoriile mele şi publicaţia la care redactam intens şi-i studiam totodată caracteristicile. În cele două luni de colaborare interactivă şi implicare proprie în semantica fiecărui capitol, se năştea în mine o adevărată provocare într-o continuă evoluţie.
Trăisem mizeria umană, învăţasem „compromisul”, ştiam multe despre „forţă şi toleranţă”, despre „punctul fix”, despre acel punct optim pe care dacă l-ai găsit, trăieşti în pace, echilibru, credinţă, lumină şi iubire. Toate acestea având ca sursă, după cum se va vedea în paginile cărţii, ADEVĂRUL!
[Adevărul Universal (pur, simplu, unic şi necondiţionat) este tema fundamentală a şcolii în care ne pregătim pentru „viaţa veacului ce va să vie”, sau altfel spus în etapa actuală. Baza lui este Existenţa şi reprezintă elementul comun universal, liantul dintre lumea materială şi cea imaterială, sau cheia „tuturor văzutelor şi nevăzutelor”.]
Nu-mi erau străine boala fizică şi mentală, experimentasem „transformarea” şi mă aflam pe val. Unul dintre „infinitele” valuri ale „continuităţii” şi, de ce nu, ale „schimbării”, prin atingerea ţărmului, nu prin înverşunarea împotriva cornişelor, care n-ar fi făcut decât să mă piardă într-un adânc tulbure sau chiar să-mi devină incompatibil cu existenţa în corpul fizic, ci prin abandonarea mea voinţei lui, lăsându-mă purtat de energiile valului, căruia dacă nu-i transmiteam „opoziţia” mea, erau unele pozitive, benefice, după cum este semnalat în capitolul 16. 4. Echilibrul: „Schimbarea poate fi posibilă fără dezechilibrare, dar numai in cazul transformării armonioase, continue, cu trasee arcuite, fără folosirea liniilor frânte.”, pentru ca în subcapitolul 17. b. Sfera Existenţei, Maria Tacino, după un travaliu argumentativ limpede şi fără loc de contradicţie, să spună ceea ce mulţi dintre noi ştim, dar nu conştientizăm plenar:
[ Această transformare de atitudine relevată, este ca urmare a faptului că Raţiunea este doar una dintre cele trei componente ale Conştiinţei Umane Superioare şi are, de fapt, rolul de liant între celelalte două, reprezentate de Inimă şi Suflet. Inima reprezintă ceea ce am dori (impulsul), Sufletul, ce ar fi bine (moralitatea), iar Raţiunea, ce s-ar impune (logica). În prezenţa Adevărului, Raţiunea, beneficiind de potenţarea obiectivităţii, se transformă în catalizatorul rezonanţei Inimii cu Sufletul.]
Aşadar „neîntâmplarea” m-a pus faţă în faţă cu Adevărul. Aveam să descopăr în aceste pagini că percepţia „valorilor mele de uzură”- după cum le numeam într-un interviu - se puteau transfigura prin „Credinţă”, în valori absolute, universale. Şi tocmai încercările la care am fost supus în aceste două luni, dezvoltând stări de aversiune faţă de proiectul în care mă implicasem, tocmai acestea mi-au adus în atenţie cuvintele soţiei din dimineaţa în care tastam ursuz ... “trei planete aflate în triunghi”... aveam să descopăr, oare, în ce fel îmi va schimba viaţa, sau era doar o coincidenţă fără materializare? Nu sunt adeptul coincidenţelor şi nici Maria Tacino, care începe capitolul 20. Coincidenţe tulburătoare, cu un citat monumental din Albert Einstein, întărindu-mi credinţa într-o aşezare divină a tuturor lucrurilor: “Coincidenţa este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim.”
Dumnezeu lucra, la fel şi eu, lucram lumesc, descoperind cu surprindere Triunghiul Pitagoreic, cel care stă atât la baza piramidelor, cât şi la baza celor trei cruci desfăşurate din Cuburile Pitagoreice. “Tulburătoare este, însă, asemănarea acestei desfăşurări cu imaginea patrafirului din icoanele multor sfinţi, având cele trei cruci dispuse pe umeri şi pe piept în aceeaşi aşezare.”, după cum veţi afla în subcapitolul 20. c. Desfacerea.
S-au emis de-a lungul istoriei, concepte creaţioniste, având ca punct de plecare matematica, în care se află însuşi Dumnezeu, după cum afirmă Rene Descartes în “Principiile filosofiei”.
[Avem chiar şi o certitudine mai mult decât morală ... şi ea este întemeiată pe un principiu de metafizică foarte sigur, care este acela că Dumnezeu, fiind în mod suveran bun şi izvorul oricărui adevăr, dat fiind că El este cel ce ne-a creat, este sigur că puterea sau facultatea pe care ne-a dat-o pentru a distinge adevărul de fals nu ne înşeală deloc, atunci când o folosim bine şi, că ea ne arată în mod evident că un lucru este adevărat. Astfel, această certitudine se extinde la tot ce este demonstrat în matematică; căci noi vedem în mod clar că este imposibil ca 2 şi 3 împreună să facă mai mult sau mai puţin decât 5, sau ca un triunghi să nu aibă decăt trei laturi etc.]
Cuvintele care-mi vin acum în minte sunt: ”vei întâlni ceva sau pe cineva care-ţi va schimba viaţa”. În ce fel mi-a schimbat viaţa, această experienţă? Este cât se poate de simplu: pornind mai degrabă ca un nietszscheian, iată-mă în pragul înţelegerii şi acceptării „Sfintei Scripturi” datorită lucrării Mariei Tacino, care întregeşte puzzle-ul istoric al frământărilor teologice şi filozofice. Iată-mă, aşadar, descoperind ADEVĂRUL exprimat matematic şi prin cuvânt, deopotrivă, de însăşi „AMPRENTA DIVINĂ”, depăşind bariera unei cărţi de valoare şi transformându-se pentru mine într-un „A FI”, căci după cum spunea Einstein, „Coincidenţa este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim”.
De aici mi se vor deschide noi orizonturi, voi scoate la lumină ceea ce DUMNEZEU a lăsat în fiecare dintre noi şi voi merge să privesc de undeva dintr-o dimensiune superioară, unde mai mult ca sigur, „neîntâmplarea” va face să întâlnesc „ceva sau pe cineva care-mi va schimba viaţa” şi, de ce nu, chiar pe Maria Tacino, cu o ”amprentă” în miezul spaţiului EXISTENŢIAL, despre care ne-a avertizat pe mine şi pe dumneavoastră, distinşi citititori, în capitolul 24. Darul Divin:
[Din fericire nu suntem „noi”, ci suntem EL!
Şi din păcate ne dorim să fim semizei, fără a realiza că
Avem libertatea şi puterea de a fi ZEI ...]
Coordonator proiect,
Cristi Iordache

www.amprentadivina.ro

Volum aparut sub sigla editurilor Singur - Director Stefan Doru Dancus si Grinta - Director Gabriel Cojocaru

LA TÂRGOVIŞTE FUNCŢIONEAZĂ CEL MAI PUTERNIC CENTRU “EUROPE DIRECT” DIN ROMÂNIA

LA TÂRGOVIŞTE FUNCŢIONEAZĂ CEL MAI PUTERNIC CENTRU “EUROPE DIRECT” DIN ROMÂNIA

Centrul Europe Direct - Bilanţ 2011

Am fost sprijiniţi de sponsori, de televiziuni, de către cadrele didactice şi mai ales de către primarul Gabriel Boriga şi municipalitate.
Voluntarii sunt responsabili şi au acumulat experienţă, astfel încât am ajuns la momentul în care tinerii pot lucra si în absenţa mea.(Manager proiect- Vlăduţ Andreescu)


Profesor Carmen Vădan, Director al Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa:

„Biblioteca judeţeană se transformă pe zi ce trece. Dorinţa noastră, viziunea de a deveni cel mai important centru cultural-educativ pentru comunitate, nu se poate realiza decât împreună. Dumneavoastră, toţi, puteţi fi mesagerii noştri prin colegii şi prietenii care nu sunt încă implicaţi în activităţi de voluntariat şi care nu au acces la acest serviciu al Bibliotecii Judeţene. Nu trebuie să fim modeşti, pentru că se vede clar că punem suflet şi facem lucruri minunate, de aceea ori de câte ori mergem prin ţară trebuie să vă mărturisesc faptul că ne lăudăm cu acţiunile şi voluntarii noştri.”

Manifestarea s-a desfăşurat într-un cadru festiv la care au fost prezenţi reprezentanţii oficiali ai instituţiei, o parte dintre membrii activi ai centrului şi invitaţi - simpatizanţi ai acestei mişcări comunitare. Atât directorul bibliotecii, doamna Carmen Vădan cât şi managerul de proiect, domnul Vlăduţ Andreescu, au prezidat acest eveniment şi au relaxat atmosfera cu un cuvânt de apropiere.
A urmat un moment muzical cu doi elevi de la Şcoala Populară de Artă a Centrului Judeţean de Cultură, clasa de pian a domnişoarei Andreea Andrei. Este vorba despre două tinere talente: Dore Emil Codruţ, 7 ani şi Bârlog Florin, 5 ani, care au adus la Târgovişte în decurs de un an, opt premii naţionale şi internaţionale.
Evenimentul a continuat cu lectura poeziilor Simonei Dogănoiu. Tânăra a păşit cu această ocazie, în mod oficial printre mânuitorii condeiului. Volumul său de debut, intitulat „Despre noi”, a fost oferit celor prezenţi, iar spre satisfacţia acestui colectiv temerar, domnul Vlădut Andreescu a premiat 40 dintre cei mai activi voluntari. Cu domnia sa aveam să mă întâlnesc la început de an şi să aflu aspecte mai puţin cunoscute publicului larg, referitoare la forma şi acţiunile acestui grup.

Centrul Europe Direct – 2012

Domnule Vlăduţ Andreescu, sunteţi managerul de proiect al Centrului Europe Direct şi metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa. Din punct de vedere statutar, care este poziţia acestui grup cu rădăcini în Uniunea Europeană?

Este un program pe care-l aplică toate ţările Uniunii Europene. Un proiect eligibil ca acesta pe care l-am întocmit noi durează patru ani, cu menţiunea că este necesar să prezentăm câte un proiect viabil pentru fiecare an. Deciziile aparţin Comisiei Europene, Consiliul Judeţean este cofinanţator iar Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa este ordonator secundar.

Care sunt principalele acţiuni ale centrului?

Acţiunile nu sunt limitative, iar unele idei pornesc chiar de la voluntari.
Primul eveniment a fost un spectacol umanitar propus de membrii noştri, care au fost sensibilizaţi de situaţia a opt copii fără posibilităţi materiale. Am fost sprijiniţi de sponsori, de televiziuni, de către cadrele didactice şi mai ales de către primarul Gabriel Boriga şi municipalitate.
Voluntarii sunt responsabili şi au acumulat experienţă, astfel încât am ajuns la momentul în care tinerii pot lucra si în absenţa mea.
Centrul diseminează informaţia şi schimbă totodată informaţia din teritoriu, în speţă, judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre tot felul de materiale informative care ne sunt puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană. Un alt rol al centrului constă în rezolvarea unor nevoi ale comunitaţii. Poţi gasi un partener , să zicem în Italia, atunci când solicitantul are nevoie de o slujbă în zona respectivă. Dacă e nevoie de echivalarea unei diplome pentru o anumită ţară, dacă cineva doreşte să meargă la rude sau trebuie să localizeze o instituţie ori o persoană… În fiecare ţară din Uniunea Europeană avem parteneri pe care îi contactăm şi ei încearcă să găsescă soluţii. De multe ori au venit idei din Uniunea Europeana , dupa cum a fost cazul ultimului proiect pornit din Marea Britanie, pe care noi l-am îmbrăţişat şi am ajutat chiar şi celelalte centre din ţară. Incercăm de asemenea, să sprijinim activitatea bibliotecilor prin materiale informative. În judeţ avem 31 de puncte active ale centrului Europe Direct.

La un volum atât de mare de muncă şi ţinând cont de faptul că implicarea este voluntară, presupun că este nevoie şi de un suport material din exteriorul organizaţiei. Ce sprijin aveţi din partea autorităţilor locale?

Da. Noi am încercat să facem educaţie acolo unde nu toată lumea are acces şi am derulat proiecte cu centrul de reeducare minori Găeşti şi penitenciarul Mărgineni. Primăria Municipiului Târgovişte ne-a pus întotdeauna la dispoziţie mijloacele de transport, indiferent de acţiunea şi locul de desfăşurare. Serviciile municipalităţii au intervenit ca şi parteneri când a fost vorba de ridicarea resturilor menajere în acţiunile noastre de ecologizare în zone precum Priseaca şi Mânăstirea Dealu, cu logistică şi tot felul de materiale, (pensule, vopsele, saci menajeri etc.) cazul Parcului Chindia, apoi spaţii, săli şi echipamente de sonorizare pentru spectacolele umanitare. Primarul Gabriel Boriga a răspuns întotdeauna pozitiv şi s-a implicat alături de noi ori de câte ori a fost nevoie.

Acesta este ultimul an al activităţii Centrului Europe Direct conform proiectului iniţiat în 2009?

Nu ştim. Putem aplica din nou pentru o nouă generaţie. Beneficiarul este Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa, iar Centrul Europe Direct este un serviciu adus comunitaţii judeţene. Dacă Europe Direct şi-ar înceta activitatea, toată baza materială va rămâne bibliotecii dâmboviţene. Acesta este ultimul an şi ne vom concentra asupra lui. Vom vedea dacă vom depune un nou proiect.
Avem 239 de membri şi cel mai mare buget dintre cele 30 de centre din ţară, de aceea si volumul de muncă este mai mare, întrucât acţiunile sunt mai multe. În acest moment suntem cel mai puternic centru “Europe Direct” din Romania.

(Ianuarie 2012 - Interviu realizat la Centrul Europe Direct, cu managerul proiectului, domnul Vlăduţ Andreescu)


Cristi Iordache

miercuri, 1 februarie 2012

ASOCIATIA SOCIO-CULTURALA "TARGOVISTE RENASTEREA CETATII"

Scopul şi obiectivele asociaţiei sunt:
- Scopul asociaţiei este implicarea în creşterea gradului de cultură şi bunăstare al membrilor comunităţii, în orientarea preferinţelor culturale, profesionale şi de agrement ale tineretului spre convingeri , conduite şi principii morale, prin sprijinirea activităţilor sociale de interes general şi comunitar.
- Asociaţia îşi propune să mobilizeze forţe, resurse, iniţiative şi proiecte în vederea dezvoltării participării active a tinerilor, studenţilor, elevilor şi adulţilor la activităţi şi evenimente sociale, culturale, educative, formative, tehnico – ştiinţifice, religioase şi sportive în ţară şi în străinătate.
– Scopul asociaţiei se realizează în principal prin:
1) iniţierea, coordonarea, finanţarea şi aplicarea de programe, pe cont propriu sau pe bază de parteneriat activ cu instituţii, organisme şi structuri specializate în organizarea de evenimente culturale, inclusiv prin activarea bazei materiale neutilizate şi îmbunătăţirea dotărilor specifice unităţilor de cultură;
2) procurarea resurselor materiale şi logistice pentru promovarea talentelor, încurajarea studiului şi cercetării, organizarea participării elevilor, studenţilor şi tinerilor în tabere de odihnă şi agrement, la festivaluri, concursuri, competiţii şcolare, profesionale, tehnico – ştiinţifice, sportive şi altele asemenea, pentru acordarea de premii, burse şi alte stimulente;
3) editarea unei publicaţii proprii şi sprijinirea producţiilor media pentru informarea şi documentarea membrilor asociaţiei, a tinerilor şi a altor beneficiari ai acţiunilor acesteia;
4) organizarea de activităţi de formare, specializare şi perfecţionare profesională, calificare şi recalificare, orientare şi reorientare a forţei de muncă, în colaborare cu structuri abilitate, în condiţiile legii;
5) organizarea de expuneri, conferinţe, simpozioane, instruiri, alte forme de pregătire pentru elevi şi studenţi, pentru tineri şi adulţi;
6) acordarea de sprijin material şi financiar familiilor cu venituri mici şi care au în îngrijire mai mulţi copii cuprinşi în diferite forme de studiu şi pregătire;
7) realizarea, mijlocirea şi asigurarea de contacte şi schimburi cu parteneri din România şi din alte ţări pentru valorificarea reciprocă a tradiţiilor şi a potenţialului cultural - artistic;
8) acordarea de asistenţă şi consultanţă la întocmirea planurilor, proiectelor şi documentaţiilor pentru obţinerea de credite rambursabile şi nerambursabile de susţinere a programelor pentru tineri, pe bază de studii şi criterii riguroase de selecţie şi prioritate, precum şi accesarea în nume propriu a acestora;
10) administrarea de obiective, unităţi, spaţii, edificii de interes pentru realizarea scopului asociaţiei;
11) participarea asociaţiei la constituirea de agenţi economici, în formele permise de lege, pentru obţinerea de resurse financiare necesare realizării scopului;
12) acordarea de premii, distincţii şi stimulente pentru activitatea desfăşurată de membrii asociaţiei sau de partenerii acesteia;
13) colaborarea cu asociaţii şi fundaţii cu scop similar din ţară şi străinătate, în interesul membrilor şi partenerilor săi;
14) sprijinirea materială, financiară şi cu asistenţă de specialitate a comunităţilor şi tuturor categoriilor defavorizate (copii, bolnavi şi bătrâni) indiferent dacă acestea sunt persoane private sau instituţionalizate;

Initiator si fondator proiect - CRISTI IORDACHE

n.a. (fiecare dintre dvs poate propune noi puncte in activitatea asociatiei in cel mult 48 de ore EMAIL: urbisrevival@yahoo.com)