Targoviste in imagini

marți, 14 mai 2013

15 Mai - Nicolae Grigorescu - fondatorul picturii moderne



La 47 de kilometri de Targoviste se nastea pe 15 mai 1838, cel mai mare pictor roman, un Eminescu al penelului. Intr-o casa cu oameni sarmani, pe malul aceluiasi parau (Suta)  care trece si prin fata casei bunicilor mei, se nastea al saselea copil al familiei Grigorescu, Nicolae.

Dupa ucenicia picturii icoanelor prezinta o lucrare domnitorului Barbu Stirbei impreuna cu o cerere de ajutor financiar pentru studii. Este sprijinit in cele din urma, la interventia lui Mihail Kogalniceanu si primeste o bursa de studii la Paris.
Coleg cu Renoir la Scoala de Belle-Arte, se muta curand in Barbizon, unde este influentat de operele lui Millet, Gustave Courbet si Theodore Rousseau.
In 1890 se stabileste la Campina unde avea sa ramana pana in cea din urma zi, o zi de iulie 1907.

Luni, 29 aprilie 2013, la 175 de ani de la nașterea pictorului, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 10 lei, în scop numismatic. Moneda este din argint, cu titlul de 999‰, este rotundă, cu diametrul de 37 mm, iar greutatea de 31,103 g. Întregul tiraj al monedei, de 500 de exemplare.





"...Asadar, acest articol isi propune sa reimprospateze in amintirea romanilor zestrea artistica la care au muncit de-a lungul timpului pictorii romani cu care putem sa ne mandrim. Modul in care pictorii vor fi plasati pe un loc sau altul se va face in functie de cat de cunoscuti si importanti sunt pentru evolutia artei romanesti, avand in vedere si succesiunea in care sunt prezentati in albumele de arta romaneasca. Desigur, este bine cunoscut cine ocupa prima pozitie in top 10 pictori romani. Este vorba despre Nicolae Grigorescu. Acesta si-a castigat locul, deoarece este primul care sparge canoanele academice ce guvernau pictura in timpurile sale, apropiind-o de lirismul popular, facand-o mai umana. Se inspira din viata taranului roman, fiind cunoscute tablourile sale „Car cu boi”, „Taranca voioasa” „Taran pe prispa”. Valoarea lui Grigorescu este incontestabila si datorita legaturilor stabilite cu miscarea artistica franceza a timpului sau..." ...Sursa: DESCOPERIM LUMEA IMPREUNA

Alexandru Vlahuță:
„Viața lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viață simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui. În afară de artă nimic nu exista pentru el. Acolo și-a pus adânca lui iubire de natură, de podoabele și de tainele ei, minunate pretutindeni, dar mai ales în țara și în făptura neamului lui, acolo iubirea de bine, de adevăr și de frumos...”

Henri Focillon:
„Nicolae Grigorescu este român cu tot sufletul și în toată opera sa... Prietenia cu artiști francezi nu a reușit să-l smulgă meditației românești, amintirii doinelor, imaginii întinsei câmpii dunărene, argintate de pulbere, acestei dulci țări de coline, cu vii și căsuțe acoperite cu șindrilă. ...El rămâne poet, iar arta sa este un cântec de pasăre. El este român prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune în pictură, în alegerea motivelor de-o melancolică întindere sau de-o intimitate visătoare, prin ceea ce are tandru și spiritual în maniera sa.”

@ Cristi Iordache


2 comentarii:

  1. serban.petre762@gmail.com16 mai 2013 la 00:26

    este cel mai mare pictor romin,dupa parerea mea...
    sunt pictor serban petre din bucuresti

    RăspundețiȘtergere