Targoviste in imagini

marți, 27 martie 2012

MARTI, 27 MARTIE 2012 - ZIUA PORTILOR DESCHISE LA TEATRUL MUNICIPAL TARGOVISTE cu ocazia ZILEI MONDIALE A TEATRULUI



MARTI, 27 MARTIE 2012  - ZIUA PORTILOR DESCHISE
LA  TEATRUL MUNICIPAL TARGOVISTE
cu ocazia  ZILEI MONDIALE A TEATRULUI



Teatrul Municipal Targoviste va invita sa fiti alaturi de echipa sa - artisti si tehnicieni - cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului sarbatorita, ca in fiecare an, pe 27 martie.

Din respect pentru publicul spectactor, dar si pentru a castiga noi iubitori ai artelor spectacolului, institutia din Bd. Carol I, nr. 43 isi deschide portile in ziua in care comunitatea teatrala din toata lumea sarbatoreste aceasta arta.

Va asteptam pentru o intalnire cu actorii preferati, pentru a face un tur al teatrului si pentru a va fotografia cu diferitele personaje din spectacolele produse la Targoviste.

In intervalele orare 10.00 – 12.00 pentru copii si 17.00 – 20.00 pentru adulti, toti iubitorii de teatru sunt invitati sa participe la actiunile menite sa marcheze aceasta zi:

Turul teatrului cu ghizi actori costumati in personaje de teatru. Intalnire cu actorii preferati si sesiune foto actori – persoane din public (spider)
Colţul copiilor – intalnirea copiilor cu actorul Stefan Stefanescu – jocuri si scenete
Expozitie afise de spectacol si fotografii portret ale actorilor.
    
Va asteptam cu drag !

Departamentul Comunicare TMT
teatrultargoviste.ro

joi, 22 martie 2012

Activitati Biblioteca Judeteana Dambovita - 22 martie 2012

 
 
Biblioteca Judeteana Dambovita va invita sa participati la evenimentele organizate in data de 22 martie 2012:
- orele 11.00 - Ziua Mondiala a Apei si a Sigurantei Alimentelor.
Din program: expozitie de afise; prezentare Power Point; atelier de lucru.
Evenimentul este organizat in colaborare cu Directia de Sanatate Publica Dambovita. Responsabil: Chebac Claudia, Sectia Carte Tehnico-Stiintifica, tel:0736652303, mail: 
 
- orele 15.00 - Lansare carte "Noaptea Sperantelor", autor Adrian Melicovici.
Evenimentul are loc in Sala de conferinte a Bibliotecii.
 
 
 
Va asteptam!
 
Biblioteca Judeteana "Ion Heliade Radulescu" Dambovita
           Birou Marketing.Promovare
                 Rotaru Florina 
               tel: 0245/612316
               fax: 0372/870442
               e-mail: office@bjdb.ro

miercuri, 21 martie 2012

Evenimentele Teatrului Municipal Târgovişte din perioada 23-25 martie


 Evenimentele Teatrului Municipal Târgovişte din perioada 23-25 martie



Sfarsitul de saptamana este rezervat teatrului! Va invitam sa fiti alaturi de noi pentru a viziona trei spectacole de comedie, mai dulce sau mai amara, pentru tineri, dar si pentru cei mai vârstnici:

SALA STUDIO
VINERI, 23 MARTIE, ORA 19.00
MATRIOSCA
de Tuncer Cucenoglu
Regia: Catalin Chirila
cu: Antonia Ionescu Micu si Liviu Cheloiu
Matriosca este o comedie contemporana in doua personaje, o poveste de dragoste incitanta ce are ca subiect gelozia amantei. Tuncer Cucenoglu este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi turci, textele sale fiind transformate in spectacole de peste 30 de companii europene de teatru. Pentru coloana sonora a spectacolului, regizorul a ales piesa “Cantec de dragoste” a trupei  Zob.

DUMINICA, 25 MARTIE, ORA 19.00
CRIZE sau inca o poveste de dragoste
de Mihai Ignat
Regia: Mihai Vantu
Cu: Mircea Silaghi, Cosmina Lirca, Ilie Ghergu 
O piesa pentru tineri (nu foarte) si pentru batrani (oricat de), pentru barbati si femei, pentru Romania si UE. Oricine, exceptand minorii si imaturii, se poate recunoaste in aceasta piesa. Oricine o poate intelege, mai devreme sau mai tarziu...

SALA TONY BULANDRA
SAMBATA, 24 MARTIE, ORA 19.00
BUNGEE JUMPING de Jaan Tätte
Regia: Florin Gabriel Ionescu
cu: Sebastian Balasoiu, Diana Buluga, Mircea Silaghi si Cristian Olaru
 
Surprinsi de ploaie, frig si intuneric, Laura si Roland, un cuplu tanar care face autostop langa un drum pustiu, se decid sa caute adapost intr-o casa de tara din apropiere. Osvald, proprietarul, pare sa cunoasca semnificatia mai adanca a acestei vizite neasteptate.


SPECTACOLE PENTRU COPII
SAMBATA, 24 MARTIE, ORA 11.00 - Sala Mihai Popescu
PINOCCHIO de Carlo Collodi
Regia: Gabriel Apostol

Va asteptam cu drag la teatru!


Departamentul Comunicare TMT
Marta Banescu
www.teatrultargoviste.ro

marți, 20 martie 2012

Eliberare, pace, dinamism (Targoviste – Cetate europeana)


 Eliberare, pace, dinamism  (Targoviste – Cetate europeana)

Haosul si evolutia tehnica au muscat puternic din spiritualitate, din lumina omului, din “evolutia sufleteasca”, parafrazandu-l pe  Dan Puric, cel care ne-a vorbit despre daruire intr-o conferinta la Teatrul Municipal Targoviste.
Intr-o lume in care nu se vede copacul si piatra, nu se simt parfumul si culoarea florii, acolo nu se aud scancetul copilului si nici durerea batranului. Oamenii calca peste oameni, nu pentru ca vor, ci pentru ca au o dimensiune cu o falsa treapta mai sus. Ceea ce primii dintre ei nu stiu, este faptul ca in acest caz simetria nu este valabila. Doar cei de “jos” ii pot privi limpede pe ceilalti; invers nu!
Dupa cum spuneam undeva, echilibristica este natura omului de a-si privi cu dragoste semenii. Si ce poate fi mai frumos decat sa vezi ca intr-un oras in care s-a nascut Romania intaia data prin Mihai, intr-o cetate in care a domnit Vlad Tepes (Dracula -“vampirul”, dupa cum le place unora sa se joace de-a istoria) si alti peste 30 de voievozi, armonia si multumirea au gratia urmasilor cu sange-albastru.
De veti privi imaginile sa nu va ganditi ca sunteti prin gradinile din Bruxelles, nici prin parcurile de pe malurile Loarei. Nu. Nu sunt cetatenii din Quebec si nici din Zurich. Sunt concetatenii nostri, targovistenii neincoronati ai Coroanei.
Oameni simpli, calzi, ospitalieri si care traiesc atipic zonei geopolitice cu implicatiile ei nu tocmai fericite.
Intr-o scrisoare primita acum un an de la Paris, Mylene Mordin, care tocmai ajunsese acasa, imi marturisea:
"(...)Mi-a fost puţin teamă ştiind că voi rămâne o perioadă aici, dar... très vite j'ai découvert le Collège Cantacuzino (avec ta fille donc!), plein de bonheur et de sourires, et je me suis sentie heureuse. Très vite, le FjordClub, les gens qui le fréquentent, m-au făcut să mă simt mândră de a fi în Târgovişte, de a face parte mai mult sau mai puţin din acest oraş. Apoi am călătorit în România şi m-am bucurat de asemenea, de orase diferite precum Cluj sau Braşov, dar mie mi-a lipsit Târgoviştea...
Oraşul ascunde un grandios aspect cultural . Teatrul este foarte viu şi vorbesc în măsura în care am comunicat cu actorii. Am întâlnit alţi oameni foarte interesanţi şi generoşi. Am învăţat multe despre mine, despre oraş, chiar şi despre România. Târgovişte este un oras care nu se cunoaşte nici el bine, dar care, fără laudă, are multe de dăruit. Trebuie doar să sape. Mai simt durere latentă, veche şi sper ca după câţiva ani să văd doar o stare de bine, aceeaşi viaţă socio-culturală şi aceeaşi ospitalitate , căci Târgovişte merită tot ce are şi o spun fără dorinţa de a exagera. Plec după trei luni, plină de amintiri, fără niciun regret, după o experienţă foarte plăcută...
et amoureuse de cette ville et de ces habitants. J'ai beaucoup à dire sur Târgovişte...
Au revoir, Cristi! Mylène"
Lene avea dreptate si mi-as fi dorit sa fie prezenta acum, aici. Sa incerce impreuna cu mine echilibristica privirii oamenilor. Asta nu e deloc usor, insa m-a bucurat cuvantul unui prieten, atunci cand i-am trimis inregistrarile video.
Si toate acestea se intampla in ultimii ani, datorita faptului ca un singur om face nu ce vrea, ci doar ce stie ca este nevoie pentru ca o societate sa traiasca sentimentul de implinire. Gabriel Boriga, Primarul Municipiului Targoviste, a declarat public intr-o sedinta la inceputul lunii martie, anul curent, ca nu va ramane segment socio-cultural fara proiecte si actiuni de dezvoltare. Totul se misca foarte repede si este usor sa confunzi Cetatea unei Europe de est cu prosperele orase din zona diametral opusa, ba mai mult, aici cetatenii sunt altfel, in sensul pozitiv al eului, al starii si trairilor.
Dupa ce i-am trimis inregistrarile, L.A., psiholog de marca, autor de lucrari de specialitate si elev al marelui Jurgen Habermas (sociolog german, parintele teoriei comunicativitatii), l-am rugat: “Alex, scrie-mi doar in trei cuvinte luand in calcul limbajul trupului, gestica si chipurile concetatenilor mei!”
Ieri m-a apelat telefonic si nici nu m-a salutat; a rostit doar: "eliberare, pace, dinamism".
M-a sunat din nou sa vorbim…vorbe...printre care: "dar ce sarbatoare era la voi?"
"Era o zi ca toate celelalte", i-am raspuns, bucuros ca nu-mi vedea chipul.

@ Cristi Iordache

joi, 15 martie 2012

Poveste Africana la Teatrul Municipal Targoviste (un spectacol unic in Romania)

 Poveste Africana la Teatrul Municipal Targoviste
(un spectacol unic in Romania)


Membrii trupei "SISTEM", Florin Romascu si Robert Magheti impreuna cu actrita Simona Pandele, pun in scena la Teatrul Municipal Targoviste, un spectacol unic in ROMANIA!
Proiectul organizat de catre "Asociatia Davida-arta pentru toti" aduce pe scena elevi fara specializari artistice, dar care prin indrumarea Simonei, alaturi de Phlo si Robi reusesc prin repetitii, antrenamente si o buna organizare sa ofere publicului o manifestare artistica fara precedent ca idee si format.
Laudabil este aspectul pe care il urmareste asociatia - acela de a educa prin arta tinerii liceeni si a preveni, deopotriva, abandonul scolar. Pentru acest fapt evenimentul se bucura de sprijinul primarului Gabriel Boriga si al Teatrului Municipal Targoviste.


La avanpremiera de ieri, 14 martie, ne-au onorat cu prezenta lor sclipitoare, magicienele echipei de baschet care reprezinta onorabil orasul, fetele de la CSM TARGOVISTE
De asemenea, trebuie sa multumim pentru gazduire directoarei teatrului, doamnei Bertha Colea si Alinei Dumbrava-omul care coordoneaza desfasurarea intregului spectacol si mai ales primarului Gabriel Boriga care a fost si de asta data alaturi de noi, asa cum este nelipsit de la tot ce implica viata cotidiana a cetatii, cu toate segmentele ei social-cultural-artistice.
Premiera la care nu trebuie sa lipsiti are loc azi, 15 martie, ora 19 la Teatrul Municipal Targoviste.
Sa urmarim impreuna o " Poveste Africana" ce va uimi prin jocul de sunet, umbre, muzica, dans si exoticele tobe africane.
Robi, Phlo, Simona vom fi acolo...pe Sistem!

@Cristi Iordache



marți, 13 martie 2012

Triplu salt cultural - “Fii demn” (Dan Puric la Targoviste)




Triplu salt cultural - “Fii demn”
(Dan Puric la Targoviste)

Cel de-al treilea eveniment organizat in Teatrul Municipal Targoviste la debutul acestei primaveri a adunat un numar impresionant de spectatori. Mega-evenimentul, mi-as permite sa-l numesc “NOI CHIAR VA IUBIM!”, plagiind titlul unuia dintre spectacolele montate si interpretate aici pe 3 martie, in care, incepand de la scandura de dupa cortina si pana sus la pupitrul regizorului tehnic toata lumea iubea pe fiecare-n parte si invers.
Conferinta lui Dan Puric si lansarea cartii “Fii demn”, aceasta suita de doi in unu a avut un succes teribil, intrucat ne-a trezit si ne-a intors la valorile creationiste, esentiale. 
“Cand am intrat in Targoviste am simtit ca sunt roman, am simtit demnitatea romanului. Am vazut casele alea autentice romanesti, un oras curat in care se vede clar ca este bine gospodarit. Nu stiu cine, de cine, nu ma intereseaza, dar m-am simtit roman!” Nu ai cum sa nu rezonezi la manifestarile acestui indragostit de romanism. Tot ce transmite o face fara niciun travaliu. Poate numai unul interior.
Actor si regizor, dar mai presus de toate un calator  (stiti dumneavoastra ce inseamna calatorul pentru Iorga!), a avut nevoie doar sa vada ca sa inteleaga. Diferenta dintre el si multi altii este ca A VRUT.
Ne-a vorbit despre dainuire si demnitate, despre demnitatea ca dainuire, ne-a vorbit despre el si noi prin filtrul trairilor sale.
Maestru al comunicarii cu toate instrumentele alaturi, poate implanta cu usurinta un concept spiritual acolo unde publicul intra in jocul sau existential. Departe de a ma da pe spate, probabil eu nefiind unul dintre romanii demni, mi-a placut pentru simplul fapt ca a captat intreaga asistenta. Si pe mine, desigur! El si tehnica manipularii. Nu mesajul, pentru ca acesta mi-era cunoscut. 
Despre manipularea non-voita se poate vorbi la nesfarsit. In  opinia mea, Dan Puric este un “guru” devenit si nu (auto)impus. Constient de forta sa in randul maselor, nu mai este necesar sa faca vreun efort pentru ca privitorii sa-si spuna: “da, dom’le…cata dreptate are!”, ci trebuie doar sa fie el insusi cu bagajul pe care l-a adunat din cer si de pe pamant.
Influentat la randu-i de catre Aristotel, Noica si alti cativa colosi ai spiritualitatii, am remarcat ca prin discursul referitor la demnitate si nu numai, confirma apropierea in cuget si isi regaseste crezul in operele si conferintele savantului Simion Mehedinti. Curat, impresionant si deopotriva, de acord cu intoarcerea la “elementele esentiale”.
Cartea “Fii demn”, pe care si-a lasat semnatura in foaierul Teatrului targovistean, are o tema care ma atrage prin naturalete si valoarea “de uzura” a simplitatii. Nu pot folosi “valoarea” la modul in care o exprima autorul, caci nu am cum sa ma confund cu divinul, insa nu-i pot lua acest drept lui Dan Puric, intrucat nu detin masura si, cu atat mai mult, caderea de a masura pentru ceilalti.
In egoismul meu imi place acest roman pentru ca il iubeste pe Dumnezeu, imi place pentru ca iubeste femeia, imi place pentru ca a gasit binele pe care nu-l gasise Socrate si, pentru ca ceea ce impartaseste oamenilor este, dupa cum spunea el insusi, “evolutia sufleteasca”.
A fi demn, ramane pentru mine o teorie vesnic valabila, insa o actiune pentru un moment dat si un anumit context. Demnitatea impreuna cu adevarul si iubirea sunt valabile aici si acum. Maine la fel, in oricare alt loc si alta conjunctura. Cum spatiul si timpul difera, implicit, sunt supuse relativitatii. Dar nu le pot exclude din absolut; ele reusesc sa ajunga acolo odata ce toate celelate elemente nu mai influenteaza eul (insumat si asumat) iar fiinta intra in dumnezeire. De aceea se va da o continua lupta intre “a fi demn” si “a nu fi demn de mila”.
Dan Puric din 2012 nu este cel din 2008. Eu nu sunt cel de ieri. Noi suntem, doar! Atat.
Aceasta a fost ultima pirueta din ansamblul “Martie Teatral”, care vine dupa doua salturi: unul actoricesc – “Zaruri si carti” cu Florin Piersic Jr. si Petre Fumuru- iar celalalt, musical – “8pt martie” cu Nicu Alifantis. 
Un triplu salt cultural-artistic targovistean, ce se termina in aplauzele unui public avid de spiritualitate…
Si da, da , da, Dan Puric reuseste sa stranga oamenii laolalta pentru ca se exprima pe intelesul lor, ii amuza si le umple un gol…acel gol sufletesc.


@ Cristi Iordache

sâmbătă, 10 martie 2012

INDIGO sau cum sa intri in "NOAPTEA SPERANTELOR"

O carte atipica fata de ceea ce s-a scris in Romania ultimilor ani.
Chiar asa! Un fel de cazuistica fara spete.Ceva de nerezolvat dar despre care ai sentimentul unui "deja vu". Irealul ridicat la rang de real, precum mirajul fata morgana. Dar totul ca in viata! O viata pe care de multe ori o citim invers, asa cum apare pe o foaie de indigo.
Adrian Melicovici ne ofera "Noaptea Sperantelor" pentru a vedea lumina din noi intre cuvintele scrise pe papirus si cele "strong" de pe retelele de socializare. Slove pipaite pe zidurile Cetatii de Scaun si/sau mesaje pe net si bip-uri in Targovistea eterna.
O lume sau mai multe, dar care nu te duc nicicum spre degradare si in care oriunde, oricine, poate trece dincolo de el insusi pentru a se descoperi in ceilalti.
Romanul incita prin actiune iar tema este accesibila tuturor categoriilor de cititori chiar daca simbioza dintre real si fantastic ne pune in fata unei enigme. Aceasta este in cele din urma vibratia perpetua care ne indeamna sa dam fila dupa fila si sa nu putem aseza "semnul cartii" pana la final.
Nu exista o pagina in care sa poti spune: "ma opresc aici". Nu! Autorul a avut grija sa intri in povestea lui si sa traiesti actiunea.
Tu, cititorule, vei plange sau vei folosi invective, vei ofta sau vei zambi, vei tremura de frig ori de frica, de dor sau de durere. Nu este recomandabil sa citesti in preajma altcuiva, fiindca reactiile tale s-ar putea sa para stranii. Nu uita ca esti acolo!
De fapt unul dintre elementele de atractie este acela ca eroii cartii sunt persoane reale. Atentie! Multi dintre ei s-au intalnit, s-au cunoscut fara ca macar sa aiba habar ca sub penita lui Melicovici vor fi cuprinsi intre copertele indigo.
Un optimist irecuperabil pentru care credinta, nadejdea si dragostea primeaza, Adrian ne aduce intr-un "azi" cu happy end, ca o punte intre trecut si viitor, deoarece, cronologic vorbind, raul si haosul nu semnifica decat comparatii utile din nevoia de bine. Un fel de miraj. Sau...
Indigo!

Felicit autorul si invit la lectura simpatizantii genului. Lansarea va avea loc pe data de 22 martie la Biblioteca Judeteana "Ion Heliade Radulescu".
Va asigur ca veti pleca citind.

@ Cristi Iordache



Proiect in sprijinul zonelor rurale din Romania / CeResAR

Pe data de 7 martie 2012 în incinta Rin Grand Hotel București, a avut loc evenimentul oficial de lansare a rețelei teritoriale, RuralDESK, creată în cadrul proiectului CeResAR – Centru de Afaceri pentru Resurse Rurale, POSDRU/83/5.2./S/47934, la eveniment fiind prezenti peste 300 de reprezentanti oficiali ai comunelor.
            Proiectul CeResAR are ca si scop promovarea sustenabilității zonelor rurale prin implementarea de intervenții locale integrate și active cu accent pe dezvoltarea afacerilor și creșterea calității resurselor umane . Proiectul este dedicat unui număr de aproximativ 1000 de localități rurale din 13 județe (Ilfov, Argeș, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dâmbovița), motiv pentru care aria de implementare a acestuia a fost împărțită în 56 de microzone de interventie .
RuralDESK este formată din 56 de puncte de lucru teritoriale amplasate în mediul rural în cadrul cărora activează tineri consultanți recrutați din mediul rural care vor implementa activitățile proiectului la nivelul microzonei aferente orientate catre obiectivele specifice ale proiectului :
  • Crearea premiselor pentru noi locuri de muncă și menținerea celor existente în sectoarele non agricole prin elaborarea de strategii integrate care să genereze diversitate în economia rurală;
  • Promovarea și menținerea afacerilor rurale în zonele de intervenție prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale;
  • Creșterea calității resurselor umane din mediul rural și reducerea agriculturii de subzistență prin promovarea formării continue a adulților;
  • Implementarea de instrumente active de ocupare în regiunile de intervenție prin promovarea antreprenoriatului ca variantă viabilă de dezvoltare durabilă a comunităților rurale;
  • Revitalizarea meșteșugurilor tradiționale ca resursă culturală și economică valoroasă pentru comunitățile rurale din regiunile proiectului;
  • Promovarea exemplelor de „Bună practică” din alte state europene, în special din Italia, prin transferul de expertiză europeană în domeniul afacerilor rurale non agricole ca și modele viabile pentru regiunile proiectului;
Valoarea adaugată a proiectului și implicit a rețelei RuralDESK este dată de metodele de abordare pentru analiza și planificarea teritoriului rural care vor sta la baza elaborării și implementării de politici publice pentru susținerea  afacerilor nonagricole.
Prin intermediul RuralDESK persoanele din mediul rural beneficiază gratuit de consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri în mediul rural și de consiliere și orientare către programele de formare profesională continuă. De asemenea, la nivelul zonei de intervenție vor fi personalizate modele de afaceri rurale ce vor fi prezentate către viitoarele instrumente de finanțare nermabursabilă (Leader) dar și către instituțiile financiare, bancare și nonbancare.
Grupul țintă care va beneficia de serviciile Rețelei RuralDESK este de 32.300 de persoane.
Proiectul CeResAR – Centru de Afaceri pentru Resurse Rurale este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Slatina în parteneriat cu Asociația Comunelor din România și Asociația Europe for Europe (Italia) și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Pentru mai multe detalii cu privire la locațiile birourilor RuralDESK și la datele de contact ale consultanților vizitați site-ul proiectului, www.ceresar.ro .


Alexandru Alin STROE
Consultant antreprenorial CeResAR
Microzona 10 - DÂMBOVIŢA Rural Desk Şotânga
mz10.dambovita@gmail.com
+40721.789.231


Pagina Facebook - LIKE
Centru de Resurse pentru Afaceri Rurale - www.ceresar.ro


duminică, 4 martie 2012

Chintă la damă, sau cum să intri în teatru cu “ Zaruri şi Cărţi”



             
  Chintă la damă,  sau cum să intri în teatru cu “ Zaruri şi Cărţi”

         Afirmam atunci când a preluat conducerea Teatrului Municipal Târgovişte, că doamna Bertha Colea este “un om energic, devotat, responsabil şi, toate acestea la superlativ, mergând până acolo unde se exclude pe sine însăşi din ecuaţie, punând pe primul plan interesul celor pe care-i serveşte.”
Sintagma unui confrate de bârfă publicistică nu coincidea întocmai cu opinia mea, distinsul reducând totul la un sec: “nu este actriţă şi nu provine din mediul artistic; este doar o blondă frumoasă care poate pune oricând în umbră o actriţă şi-atât. Nu se găsea, domnilor, un regizor?”
Păreri şi păreri. O gură a lumii, slobodă şi îndreptăţită să emită certitudini cu privire la tot ce este particulă în univers, la o diversitate de aspecte existenţiale, începând cu Grădinile suspendate ale Semiramidei şi (ne)sfârşind cu evoluţionismul avansat de Stephen Hawking.

Avizată şi deopotrivă fără pretenţii de adevăr absolut mi s-a părut tableta Petruţei Şerban, Preşedinta A.S.C Targoviste-Renaşterea Cetăţii:
[Mărţişoare, flori, soare, primăvară la debut calendaristic, primăvară printre trecători. La ora 18.45 deja facem inventarul la urări, îmbrăţişări, bucheţele, floricele, dar eu îmi aştept mărţişorul de la Teatrul Municipal.
Beneficiind de o mediatizare aproape fără precedent în Tîrgovişte, spectacolul ,,ZARURI ŞI CĂRŢI’’ cu Florin Piersic Jr. şi Petre Fumuru, s-a conturat din primul moment ca eveniment al zilei. Lucru de care mă şi conving imediat, încă de la intrarea în holul Teatrului. Mi se pare cumva fastuoasă primirea cu un trandafir şi o felicitare-mărţişor, şi nu pot decît să mă bucur şi să arăt asta şi celor care ne întîmpină. (…)credeţi-mă că nici un superlativ absolut nu mi s-a părut suficient de expresiv, suficient de nimerit pentru a exprima atmosfera aceea plină de căldură şi de firesc de după spectacol. De parcă piesa continua să se joace chiar şi în drum spre garderobă, spectatorii dădeau senzaţia că nu mai vor să plece.
 În cele din urmă murmurul se domoleşte, şi cei cîţiva care am mai rămas ne bucurăm de apariţia celor doi protagonişti. Şi Florin şi Petre apar în ţinuta lor ,,casual’’, relaxaţi, gata să răspundă întrebărilor, gata să lase blitz-urile să-i imortalizeze alături de noi. Discuţii între actori, aprecieri, discuţii între actori şi admiratori, schimburi de numere de telefon, îmbrăţişări.
Ne despărţim cu greu, dar plec cu bucurie. O bucurie la puterea nu ştiu cît, pentru că am văzut un spectacol bun cu actori într-o dispoziţie artistică de excepţie. Pentru că dincolo de scenă a fost ca şi cînd aş fi revăzut prieteni vechi…]

Ce poate fi mai clar decât o sală în care nu poţi mişca mâinile doar dacă vrei să atingi domnişoara de lângă.
Sau invers.
De câte dovezi ai nevoie pentru a-ţi da seama că Teatrul Municipal şi-a găsit viteza repede-nainte. Toate acestea, în antiteză cu tema pe care au interpretat-o magistral Piersic jr. şi Fumuru pe scândura verde a sălii Tony Bulandra. Parcă nici nu a fost întâmplătoare această punere în scenă şi dăruirea ei târgoviştenilor avizi de teatru şi viaţă. Mai ales de viaţă! În timp ce mulţi se (auto)agresează şi persecută, apoi fac schimb de roluri devenind victime scăldate în propria nefericire şi a fatalismului aproape vital şi aşteptând o acceptare, o mână întinsă, acestea din urmă vor veni într-un final (de preferat cât mai repede pentru a fi aici) numai din noi înşine.
Bertha Colea nu mai aşteaptă de mult şi nici nu caută acceptare. Domnia sa îşi rezolvă exerciţiul nu cu speţe, ci cu propria implicare cât se poate de naturală. Dacă îi iese şi la final are o „mână” câştigătoare, nu a mizat pe hazard; a ştiut limpede ce cărţi să păstreze, a citit bine ochii adversarilor şi eventual a mai cerut o carte-două.
Un „nene” traumatizat pe pământuri străine îmi replica la articolul „ACŢIUNE”, apărut într-o revistă a diasporei, cum că „doamna” nu „cultureşte”. Nu mă pot abţine să nu îi răspund şi am făcut acelaşi lucru şi acolo: „Directorul Teatrului „cultureşte” mai mult decât matale, bre, pentru că ştie ce seamănă. Priveşte acum, când a venit „culesul!!!” O alegere inspirată a primarului Gabriel Boriga, cel care a dovedit prin asta că îşi cunoaşte colaboratorii şi ştie bine unde şi pe cine se poate baza.
„Vă voi dezvălui (fiindcă tot vorbeam despre “cuvinte”) un secret: cuvântul care o caracterizează pe Bertha Emanuela Colea este “ACŢIUNE!”.”…aceasta era tocmai fraza în care se încheia scurta şi mai vechea mea pseudo-dizertaţie pe marginea interimatului ales de Gabriel Boriga pentru Teatrul Municipal Târgovişte. Dacă cei care au spus că elogiez ceva sau pe cineva le mărturisesc cu bucurie că a meritat. Eu sunt primul mulţumit pentru „palmele” pe care mi le-am luat!
O imagine pe care nu o pot uita este aceea în care, ca o gazdă bună, a stat în picioare la uşă, trăgând cu coada ochilor ca nu cumva oaspeţilor ei să le lipsească ceva. Aşa a ştiut „directoarea noastră” să-şi joace rolul cu acest pachet nou de cărţi.
Cărţile din camera lui Sel, împărţite de Ritchie!
Un joc în trei.
Chintă la damă!